Bordeaux 2018

Bordeaux 2018

 

Gigantisch, maar ook het jaar van nachtmerries.

Wij weten het ons nog goed voor de geest te halen, dat barre voorjaar van 2018 direct gevolgd door de mooiste zomer ooit. Hoe verging het de wijnbouwers van Bordeaux? Voor de één een zegetocht, voor de ander een regelrechte nachtmerrie. Als ‘bio expert’ durf ik wel te zeggen dat 2018 een ‘erop of eronder’ jaar was voor de biologische wijnbouw in Bordeaux met in de epiloog van dit gruwelverhaal een van de beste oogsten ooit, kwalitatief.

door Nico McGough

 

Meteen naar de kern van het probleem. Nog niet eerder waagden zoveel wijnboeren in Bordeaux de stap richting biologische wijnbouw. Wat een eclatante overwinning had dit kunnen zijn. Maar moeder natuur kwispelt nog wel eens met haar staart, en dat kan desastreuse gevolgen hebben. Bijvoorbeeld in de gemeente Margaux voeren wat topnamen de bio rangorde aan, Ch. Margaux, Palmer, Durfort-Vivens, Kirwan, Ferrière en ga zo maar door. Dit heeft een aanzuigende werking op anderen. Maar zij die onvoorbereid de bio route insloegen kwamen in de problemen. Schrikt dit af? Jazeker want het kost per Château miljoenen aan schade. De reden?

 

De winter van 2017 was mild en het begin van 2018 ook, met veel regen waardoor de waterhuishouding van Bordeaux tot de nok toe gevuld was, waarmee ik doel op het grondwater niveau van de wijngaarden. In januari viel bijna het dubbele van gemiddeld. Alleen de maand februari was aan de koude kant waardoor er nog enige sprake was van een ‘winterslaap’ voor de wijnstokken. Maar vanaf maart was iedere maand warmer dan het gemiddelde, met name de periode juni tot en met september. Sterker nog, vergelijkend was  1947 warmer, en wat een geniaal jaar was dat!. 2018 bleek achteraf ook maar een fractie minder heet dan het recordjaar 2003. Hier schuilt al een risico voor percelen vol jonge wijnstokken met nog niet volledig ontwikkelde wortelstelsels. Niet ‘diepgeworteld’ kan later in het seizoen zorgen voor dorst, hittestress bij de wijnstok.

 

Dan zou je haast zeggen ‘kat in het bakkie’ maar niets was minder waar. Het gevaar loerde in maart & april toen nagenoeg alle wijnstokken aan het ‘uitlopen’ waren, de eerste bladgroei was er al. Vocht, warmte en ontbottende wijnstokken, dat is een feestje voor plaag nummer één, meeldauw. En die sloeg hier en daar dan ook genadeloos toe. Was jij in de wijngaarden er niet op tijd bij met bespuitingen (een dag te laat en het verhaal is al over) van kopersulfaat (Bordeauxe pap) die overigens toegestaan is binnen de biologische wijnbouw, dan had je een serieus probleem. Dat ook topnamen het slachtoffer kunnen worden blijkt wel uit Ch. Palmer die een gigantische aanval te voorduren kreeg waardoor de oogst naar een minimale 10 hl per ha daalde, waar 38 de norm is. Op Ch. Palmer past men ook minder behandelingen met koper toe. Meeldauw tast de jonge blaadjes aan, maar ook de embryonale trossen. Internationaal werd dan ook de vraag gesteld “kunnen wij ons biologische wijnbouw in Bordeaux veroorloven”?

 

Volgend op de golf van meeldauw kwam eind mei, begin juni de bloei goed op gang en lagen de wijngaarden te ‘bakken’ in de zon tot en met september, dat voor sommige wijngaarden de droogste maand september was in 60 jaar.  Maar voor een enkeling had de natuur nog iets in petto. Op 15 juli, toen heel Frankrijk in voetbal extase was, kwam uit het zuiden een kilometers breed veld van vernietigende hagel over Bordeaux stad, dat was niet erg maar toen deze natuurlijke ‘bulldozer’ de Gironde overstak en haar lading loste boven Bourg en Blaye verloren wijnbouwers tot 100% van hun oogst. Ook werden delen van Sauternes (CH. Guiraud)en het zuiden van de Médoc (Ch. La Lagune) geraakt.

 

Op deze hagelstorm na was het een voorbeeldige zomer. De rijping verliep zelfs zo homogeen dat er nergens ‘oogst stress’ was. Alle wijnbouwers konden hun plukkers exact op het juiste moment de wijngaarden insturen om op het ‘perceel optimale’ moment te gaan oogsten. Het was direct al zichtbaar dat er hier sprake was van een topjaar, kwalitatief, maar ook in volume was het bepaald niet mager. De vernietigende vorst van begin 2017 had natuurlijk tot gevolg dat de oogstvolumen van dat jaar sterk onder druk kwamen te staan. In 2018 was het zelfs met de meeldauw en hagel nog steeds zo goed dat men een min of meer gemiddelde hoeveelheid binnenhaalde. Door 2013 & 2017 is dat gemiddelde wel wat gedaald, maar met iets onder 500 miljoen liter, omgerekend zo’n 666 miljoen flessen is 2018 voor Bordeaux ook in hoeveelheid een keurig jaar.

 

Natuurlijk komen de onvermijdelijke vergelijkingen weer op gang. 2018 wordt op de linker oever, Médoc zijde, vergeleken met superjaren als 2009, 2010 en 2015. Op de rechteroever, (St. Emilion zijde) wordt het meeste 2015 genoemd. Duidelijk is dat 2018 een topjaar is. Van belang in warme jaren is de balans in de wijn. Waar 2003 het structureel ontbrak aan fijn in de wijnen opgenomen zuren om frisheid te brengen, bleek bij het keuren van de jonge wijnen van 2018 juist in veel gevallen perfect te zijn gesteld met die frisse toon. Ook loert het gevaar van zeer hoge alcohol percentages, met name bij de merlot gedomineerde wijnen. Hier zijn wel wat wijnen genoteerd met 15% maar dan blijkt die alcohol zo mooi in de wijn opgenomen dat er harmonie is. Veel Cabernet gedomineerde wijnen noteerden 13,5 tot iets onder 14% en dat is voor hedendaagse begrippen ‘normaal’.

 

Voor de witte wijnen geldt dit net zo, hoewel er al op 21 augustus werd begonnen met de oogst is het toch zaaks om ook hier op de balans en frisheid te letten. De topnamen uit Pessac-Leognan waren eind augustus allemaal aan het oogsten. In Sauternes wachtte men natuurlijk op het ontstaan van de ‘edele rot’ waardoor hun oogst seizoen doorliep tot eind oktober.

 

Gedurende de eerste week van april zijn wij in Bordeaux aanwezig geweest om er vele honderden wijnen te keuren uit het vat. Deze fameuze ‘primeur’ campagne brengt veel ‘to the point’ informatie mee die wij graag met onze klanten delen. Ook erg veel proefnotities van top wijnen die wij vaak meerdere malen proeven om zo een gedegen beeld te krijgen van het profiel van het uitstekende jaar 2018.

 

Bewaarpotentieel.
Wat mag u verwachten van 2018?. Het is een ‘oplegjaar’ ten voeten uit. Het was nagenoeg onmogelijk om een ‘slechte’ of mislukte wijn te vinden. Een beetje vergelijkbaar met 2009, maar dan met meer frisse tonen in de wijnen. Ook opvallend is de trend om steeds minder nieuwe vaten aan te schaffen, maar de wijn te laten rijpen in grote, ouderwetse terra cotta amforen. Hierin gaat de rijping verder, zonder dat de fruitintensiteit van de wijn achteruit gaat. En bij de wijnen zelf bespeurde ik een steeds verder dalende ‘T.P.I.’ (Total Polyphenol Index) waar het tot voor kort zaaks leek om met extreme ‘tpi’ waarden aan te komen om aan te geven hoeveel extract er in je wijn zat, lijkt dat aspect nu als minder belangrijk te worden ervaren. Zelf ben ik hier erg blij mee want ik heb decennia met pijn in mijn hart gekeken naar wijnen die steeds minder natuurlijk werden omwille van een hoge score in wat Amerikaanse wijnbladen. Ik heb deze waanzin nooit goed kunnen begrijpen en ben blij dat het tij lijkt gekeerd. Top Bordeaux heeft nu wat minder alcohol, minder nieuw hout en een lagere TPI, een uitstekende ‘ontwikkeling’

 

De eenvoudig wijnen zullen op basis van het uitstekende jaar tussen de 5 en 10 jaar kunnen rijpen. De grote ‘kanonnen’ makkelijk 25 jaar en langer.

 

Op dit moment worden de proefnotities van de wijnen nog geschreven en zijn we de bijbehorende prijzen nog aan het berekenen. Wilt u op de hoogte worden gehouden, stuurt u dan een mail naar info@bilderdijkwijnhuys.nl