rosé all day!

rosé all day!

Ieder voorjaar krijgen we van klanten, als ze onze uitgebreide rosé display zien, dezelfde vraag: “Is rosé weer ‘in’ dit jaar”?  Wat ons betreft is rosé nooit ‘uit’ geweest. Rosé is echter wel de wijn die het meest seizoensgebonden is. Want zodra de zon doorkomt en de temperatuur aangenaam wordt, komt de vraag naar rosé weer op gang.

Licht gekleurde rosé is al jaren de trend. Waarschijnlijk doet deze kleur het meest denken aan een zwoele zomeravond op een terras in een Zuidfranse badplaats. Er wordt vaak gedacht hoe donkerder, hoe zoeter, maar dat is een misvatting. Een droge, donkerder gekleurde rosé gaat goed samen met de maaltijd.  Wij kregen dan ook de afgelopen jaren steeds meer vraag naar deze ‘eetrosé’.

Maar waar komen deze kleur en smaakverschillen vandaan? Je hebt witte druiven, voor de witte wijn en blauwe druiven voor rode wijn. Maar is er dan ook een roze druif voor de rosé? Ja en nee. Er is een druif die een licht roze kleur heeft, de pinot gris. En ja, hier wordt heerlijke rosé van gemaakt. Maar rosé wordt echter voornamelijk gemaakt van blauwe druiven. De lichte kleur wordt verkregen door na persen het sap kort in contact te houden met de schil. Het sap in de druif is namelijk kleurloos. Zodra er genoeg kleur is, wordt het sap van de schil gescheiden en kan de fermentatie beginnen. Bij rode wijn kan dit wel weken duren, bij rosé soms maar 8 uur.

Officieel is het, behalve in de Champagne, niet toegestaan om wit en rood te mengen om zo een rosé te krijgen. Wel mogen de witte en blauwe druiven tegelijk vergisten. Meestal bestaat een rosé uit een blend van diverse druiven. Grenache, syrah, mourvèdre, cinsault en pinot noir zijn enkele van de meest gebruikte druivensoorten.  Het kenmerk van een goede rosé is het frisse karakter en wordt bij voorkeur jong gedronken. Toch worden er ook rosés gemaakt die je wat langer kan bewaren. Bandol uit de Provence is hiervan een goed voorbeeld, gemaakt van voornamelijk  mourvèdre, dat de wijn een wat voller karakter geeft. Deze rosé is ideaal als begeleider van een zomerse barbecue.

Wij hebben voor de zomer van 2019 een aantal nieuwe aanwinsten. Maar ook de bekenden van de afgelopen zomers hebben we weer op de plank staan. Uit de Provence komt onze nieuwste aanwinst; Gris de Seigneur 2018.  Voor €6,95 heb je een heerlijk fris en fruitig glas rosé,  aperitief wijn, goed bij de lunch.

Onze eigen Well of wine Grenache uit de Languedoc van € 8,95 is ieder jaar weer onze absoluut best verkopende rosé. Ons eigen label Well of wine kenmerkt zich door wijnen met een fris karakter, zuiver van smaak en doen niet onder voor een Provence rosé.

Dat 2018 een warm jaar was, proef je in de rosé Chateau de L’escarelle Palm 2018 uit de Provence voor €12,50. Vorig jaar voor het eerst op de plank. De prachtige magnums van deze wijn verkochten als zoete broodjes. Dit is wat je van een goede Provence rosé verwacht; subtiel, fris en toch veel sap.

Domaine de l’Olivette 2017, Bandol.  De krachtige mourvèdre geeft deze wijn veel kleur, geur en smaak. Rood fruit en de bekende Provençaalse kruidigheid. Een rosé met veel vulling en lengte. Onze tip dit jaar als ideale maaltijd begeleider voor € 15,95.

Geen reactie's

Geef een reactie