Archief

Briljant biologisch!

Tot 2010 stond deze medaille winnende, niche producent onder leiding van de bevlogen Pascal Leclerc. Na diens plotselinge overlijden werd Leclerc Briant al snel ingelijfd door twee fameuze huizen; Lanson en Roederer.

Nieuwe eigenaresse Denise Dupré hield de oude crew aan en bedong bij Roederer dat zij gedurende zeven oogsten nog de volledige beschikking zou behouden over het fruit van haar – voormalige - wijngaarden.
Gedurende deze zeven jaar zou ze wijngaarden aankopen en deze overzetten op biodynamie. In maart 2013 werden al 6 hectaren Premier Cru wijngaarden gekocht.
Leclerc Briant produceert slechts 70.000 flessen. Het zijn met recht hand gemaakte wijnen.
Al generaties is Leclerc Briant het toonbeeld van ‘natuurlijk’ in het Champagnegebied. In 1947 ging men terug naar organische bemesting. In 1962 werd voor het eerst volledig biologisch gewerkt en in 1990 werden de eerste wijngaard biodynamisch verbouwd.
Leclerc Briant werkt sinds 2003 gecertificeerd biologisch (AB beeldmerk) en in 2008 werd de overstap afgerond naar biodynamie (Demeter) .

Zinderende precisie schreef Hamersma in de NRC. Stijlvolle droge Champagne van biodynamische herkomst. Leclerc Briant is de rijzende ster in Champagne. Veganistisch gecertificeerd. Omfietswijn in de Gids van Nicolaas Klei, Gemiddeld een 9 in de Grote Hamersma

Leclerc Briant maakt 6 verschillende Champagnes waarvan er 5 wit zijn.

Het begint bij de zeer geslaagde Cuvee Réserve uit 40% pinot noir, 40% pinot meunier en 20% chardonnaydruiven, met een dosage van 4 gram. Deze rijk smakende, droge Champagne is telkens een wijn afkomstig uit één enkel oogstjaar. De totale rijpingstijd bedraagt minimaal 36 maanden.

Deze elegante cuvée won een zilveren medaille tijdens Bio Millésime. In 2017 uitgeroepen tot ‘wijn van het jaar’ door Proefschrift Magazine. Het fruit voor deze Cuvée’is afkomstig van Biodynamische wijngaarden in de dorpen Cumières, Daméry, Dizy, Epernay, Hautvilliers en Verneuil.

Showing all 4 results